Strategiile nationale de renovare a cladirilor readuc consumul de energie pe calea cea buna

Strategiile nationale de renovare a cladirilor readuc consumul de energie pe calea cea buna

JRC a efectuat o analiza a strategiilor de renovare a cladirilor prezentate de catre statele membre ale Uniunii Europene, in cadrul Directivei privind Eficienta Energetica. Analiza a avut ca rezultat o perspectiva in general pozitiva. In total, 74% din strategiile nationale au adresat cerintele directivei in mod satisfacator si 10 dintre acestea sunt considerate exemplare.

Cladirile sunt responsabile pentru 40% din consumul de energie si 36% din emisiile de CO2 in UE. Taierea necesarul de energie al cladirilor este semnificativ necesar pentru a indeplini obiectivele europene de reducere a gazelor cu efect de sera.

JRC a efectuat o evaluare aprofundata, in numele Directiei Generale a Comisiei pentru Energie, a strategiilor nationale de renovare a cladirilor impuse de Directiva privind Eficienta Energetica, care au drept scop sa faca cladiri mai eficiente energetic. JRC a evaluat si conformitatea strategiilor cu Directiva si a verificat daca toate cerintele au fost abordate in mod corespunzător in fiecare strategie nationala.

Raportul ofera o imagine de ansamblu asupra stocurilor nationale de constructii a UE (de exemplu, performanta energetica etc.), subliniind disponibilitatea datelor si lipsa acestora. Acesta evalueaza, de asemenea, nivelul exigentelor de renovare planificate, precum si caracterul adecvat al politicilor si masurilor pentru a le atinge. Studiul identifica, de asemenea, exemple de bune practici.

In general, rezultatele evaluarii strategiilor nationale de renovare a cladirilor au fost pozitive. Studiul a constatat că 74% dintre strategiile prezentate abordeaza principalele elemente ale Directivei in mod satisfacator pentru eficienta energetica. Zece din strategii (Republica Ceha, Franța, Grecia, Ungaria, Irlanda, Lituania, Romania, Slovenia, Spania si Regatul Unit) sunt considerate exemplare. Doar sase strategii (Austria, Bulgaria, Polonia, Portugalia si regiunile Valonia si Flandra din Belgia) s-au dovedit a fi "necompatibil", pentru ca cel putin doua dintre cerinte au fost insuficient acoperite. Trebuie remarcat, totusi, ca unele dintre cele mai slabe strategii provin din statele membre, care sunt in mod traditional puternice in ceea ce priveste masurile de eficienta energetica. Acest lucru ar putea insemna ca problema este in raportare, care nu a reusit sa descrie in mod corect statusul masurilor nationale de renovare a cladirilor, mai degraba decat ​​masurile propriu-zise.

Rezultatul general al analizei a fost foarte pozitiv, luand in considerare faptul ca acestea au fost primele documente de strategie de renovare prezentate de statele membre. Calitatea si punerea in aplicare efectiva a strategiilor este de asteptat sa fie imbunatatite in continuare, pe viitor, de asemenea, ca urmare a analizei JRC, care ofera un punct de referinta pentru toate statele membre. Strategiile vor fi revizuite de catre statele membre, in 2017, si o data la 3 ani dupa această data.

Sursa: https://ec.europa.eu/jrc/en/news/national-building-renovation-strategies-curb-energy-consumption-well-track?search

Sursa fotografiei: REGEA