Naša strategija 9. u EU!

Naša strategija 9. u EU!

Među brojnim referencama Agencije nalazi se i Dugoročna strategija za poticanje ulaganja u obnovu nacionalnog fonda zgrada. Republike Hrvatske koju smo za Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izrađivali početkom 2014. Riječ je o važnom strateškom dokumentu čija obveza izrade proizlazi iz Direktiva 2010/31/EU o energetskim svojstvima zgrada koja obvezuje države članice uspostaviti dugoročnu strategiju za pokretanje investicija u obnovu stambenih i poslovnih objekata s ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti zgrada.

Dvije godine kasnije, JRC - Zajednički istraživački centar Europske unije objavio je detaljno istraživanje o kvaliteti 31 strategije koje su podnesene Europskoj komisiji (28 od MS-a, 3 strategije iz Belgije, a jedna od Gibraltara) i njihovoj sukladnosti sa svim točkama Direktive. A rezultati su - odlični! Naša strategija našla se na odličnom 9. mjestu od svih 31 promatrane strategije što smo pročitali s velikim ponosom i zadovoljstvom.

Izvor: https://ec.europa.eu/jrc/en/publication/eur-scientific-and-technical-research-reports/synthesis-report-assessment-member-states-building-renovation-strategies